Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/8752
Title: Εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου απο καλλιεργητικές πρακτικές στους αμπελώνες
Authors: Ηρακλέους, Θεόδωρος 
Keywords: Αμπέλι
Αποτύπωμα άνθρακα
Αειφορική γεωργία
Κλιματική αλλαγή
Issue Date: 2016
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract: Η καλλιέργεια του αμπελιού στην Κύπρο είναι από τις πιο παραδοσιακές καλλιέργειες του νησιού. Στην Κύπρο καλλιεργούνται δεκάδες ποικιλίες κυρίως για οινοποίηση αλλά και για νωπή κατανάλωση και σταφιδοποίηση. Το αμπέλι είναι μια εντατική καλλιέργεια αφού χρειάζεται αρκετές καλλιεργητικές πρακτικές και φροντίδες όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καλλιέργεια με γεωργικά μηχανήματα, άρδευση και κλάδεμα. Η γεωργία συνολικά καταλαμβάνει το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου στη Ευρώπη. Η παρούσα μελέτη αφορά τους κυπριακούς αμπελώνες και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη παραγωγή σταφυλιού. Σκοπός της μελέτης ήταν η ποσοτικοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται στο αμπέλι. Η μελέτη έγινε σε 500 περίπου δεκάρια και αφορά 90 παραγωγούς αμπελώνων με ποικιλίες του ξυνιστεριού, του Cabernet Sauvignon και της σουλτανίνας. Οι μέσες τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό παραγόμενου σταφυλιού είναι 0,28 kg CO2-eq, (με τυπική απόκλιση 0,33 και τυπικό σφάλμα 0,06), 0,56 kg CO2-eq (με τυπική απόκλιση 0,54 και τυπικό σφάλμα 0,10) και 0,84 kg CO2-eq (με τυπική απόκλιση 0,22 και τυπικό σφάλμα 0,11), για το ξυνιστέρι, το cabernet και τη σουλτανίνα, αντίστοιχα και οι μέσες τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά εκτάριο (10 δεκάρια) είναι 2638,4 kg CO2-eq/ha (με τυπική απόκλιση 3464 και τυπικό σφάλμα 632,44), 2847,5 kg CO2-eq/ha (με τυπική απόκλιση 2110,7 και τυπικό σφάλμα 385,36) και 7854,3 kg CO2-eq/ha (με τυπική απόκλιση 2601,8 και τυπικό σφάλμα 1300,9) για το ξυνιστέρι, το cabernet και τη σουλτανίνα, αντίστοιχα .Βρέθηκαν διαφορές ως προς τις συνολικές εκπομπές μεταξύ των τριών ποικιλιών. Η σουλτανίνα βρέθηκε να έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/jspui/handle/10488/8752
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
abstract.pdf207.5 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 50

1
checked on Jan 17, 2017

Download(s) 20

1
checked on Jan 17, 2017

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.