Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/8720
Title: Διερεύνηση ικανότητας παραγωγής εξωπολυσακχαριτων (γαλακτωματοποιητές, βιοκροκιδωτικά) από μικροοργανισμούς ανεπτυγμένους σε υποστρώματα-απόβλητα
Authors: Παναγιώτου, Φωστήρα 
Keywords: Μικροοργανισμών
Απόβλητα
Γαλακτωματοποιητών
Issue Date: 2016
Publisher: Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Abstract: Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής διερευνήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης μικροοργανισμών σε συγκεκριμένα υποστρώματα που θεωρούνται απόβλητα και στη συνέχεια μελετήθηκε η δυνατότητα παραγωγής εξωπολυσακχαριτών (EPS) από του μικροοργανισμούς αυτούς. Οι εξωπολυσακχαρίτες είναι πολύπλοκα μόρια υψηλού μοριακού βάρους αποτελούμενα κυρίως από σάκχαρα και πρωτεΐνες, με καθοριστικές ιδιότητες όπως είναι η παραγωγή γαλακτωματοποιητών και κροκιδωτικών, δίνοντάς τους έτσι την ικανότητα να έχουν ευρεία εφαρμογή σε βιομηχανική κλίμακα όπως είναι για παράδειγμα η βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων. Η παραγωγή τους όμως αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εμπόδιο και αυτό οφείλεται στην εύρεση φτηνού υποστρώματος για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και ακολούθως της παραγωγής EPS. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται το θεωρητικό υπόβαθρο σχετικά με τους εξωπολυσακχαρίτες, τη παραγωγή, τις αδιαμφισβήτητα σημαντικές εφαρμογές τους και επίσης γίνεται αναφορά στα θρεπτικά υποστρώματα εμβολιασμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται έμφαση στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση των πειραμάτων όσον αφορά την ανάπτυξη των μικροοργανισμών (καλλιέργεια και εμβολιασμός) ακολούθως αναφέρεται στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή αποτελεσμάτων όσον αφορά τη παραγωγή EPS, γαλακτωματοποιητών και κροκιδωτικών. Ακολούθως στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται επέκταση του πειραματικού μέρους όπου καταγράφονται οι πειραματικές διαδικασίες και αποτελέσματα για την διεκπεραίωση του στόχου της παρούσας διατριβής. Τέλος αναφέρονται τα συμπεράσματα που εξάχθηκαν και επίσης γίνεται αναφορά σε πιθανές μελλοντικές έρευνες που μπορούν να γίνουν σχετικά με το θέμα της παραγωγής EPS από φτηνά υποστρώματα.
Description: The present thesis explored the possibility of developing microorganisms in substrates that are considered waste and then studied the possibility of producing exopolysaccharides (EPS) out of these microorganisms. The exopolysaccharides are complex molecules with high molecular weight consisting mainly of sugars and proteins, with important properties such as the production of emulsifiers and flocculants, giving them the ability to have wide application in industrial scale, for example food industry, cosmetics and medicines. Their production faces a major obstacle of finding cheap substrate for the growth of microorganisms and then the production of EPS. In the first chapter develops the theoretical background on the exopolysaccharides, the production, the important applications and also made reference to the nutritious substrates vaccination. In the second chapter focus on techniques that were used in the experiments regarding the growth of microorganisms (cultivation) follows refers to techniques used to extract results regarding the production of EPS, emulsifiers and flocculants. In the third chapter becomes an extension of the research in which are recorded the experimental procedures and results in carrying out the objective of this thesis. Finally mentioned conclusions and also references to a possible future investigations that can be done about the issue of EPS production from cheap substrates.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/jspui/handle/10488/8720
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ MSc Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
msc_ΗΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.pdf2.28 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 10

8
checked on Jan 30, 2017

Download(s) 5

14
checked on Jan 30, 2017

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.