Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/5470
Title: Ανίχνευση του Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis σε βρεφικές φόρμουλες βασισμένες στο γάλα με τη χρήση καλλιέργειας και με τη μέθοδο της PCR
Authors: Χριστοδούλου, Μαρίτσα 
Keywords: Paratuberculosis
Ruminants
Issue Date: 2012
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών,Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος/Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis is the causative agent of Johne’s disease in ruminants. Accumulating data supports a positive correlation between the presence of MAP and the development of Crohn’s disease in humans. MAP is a very persistent organism which can be present in milk and milk products surviving pasteurisation. The purpose of this study was to investigate the possibility of MAP’s presence in infant milk formulas, by implementing both conventional culture on Herrold’s Egg Yolk Medium and also direct PCR detection. A total of 35 samples from 11 different producers were analyzed. MAP was cultured from three samples (8,6%) following a six month incubation period whereas seven of the samples (21,9%) were direct IS900 PCR positive for MAP. The presence of MAP in infant formulas highlights the need to decrease the risk of exposure for infants and young children, by assuring that skim-milk intended for the manufacture of formulas is from MAP-free herds.
Description: Το Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (ΜΑΡ) είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της παραφυματίωσης (Johne’s disease) στα μηρυκαστικά. Οι ομοιότητες στα συμπτώματα των ζώων που πάσχουν από παραφυματίωση και της νόσου του Crohn στους ανθρώπους, έχουν δημιουργήσει υποψίες ότι το MAP ίσως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην εκδήλωση της νόσου του Crohn. Το MAP είναι πολύ ανθεκτικός μικροοργανισμός και μπορεί να επιβιώσει της παστερίωσης του γάλακτος, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε παστεριωμένο γάλα, από σημεία λιανικής πώλησης. Έχει επίσης ανιχνευθεί και σε βρεφικές τροφές που έχουν σαν βάση τους την άπαχη γαλακτόσκονη. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει το ενδεχόμενο παρουσίας του MAP σε δείγματα βρεφικών τροφών που στοχεύουν στην αντικατάσταση ή συμπλήρωση του μητρικού γάλακτος. Χρησιμοποιήθηκαν δυο διαφορετικές μέθοδοι ανίχνευσης (i) με καλλιέργεια που είναι η μέθοδος αναφοράς και (ii) με IS900 PCR. Αναλύθηκαν συνολικά 35 δείγματα (32 σε σκόνη και 3 υγρά) από 11 διαφορετικές εταιρείες που πάρθηκαν από σημεία λιανικής πώλησης στην Κύπρο. Στην καλλιέργεια χρησιμοποιήθηκε για υπόστρωμα το Herrold’s Egg Yolk Medium με περίοδο επώασης 6 μήνες στους 37 oC. Από τα 35 δείγματα που καλλιεργήθηκαν τα 3 (8,6%) ήταν θετικά στο ΜΑΡ ενώ με τη μέθοδο της PCR 7 (21,9%) βρέθηκαν θετικά. Και τα 3 δείγματα που έδωσαν θετικά αποτελέσματα με καλλιέργεια ήταν επίσης θετικά με τη μέθοδο της PCR. Η παρουσία του MAP στις βρεφικές φόρμουλες υποδηλώνει την ανάγκη για περισσότερους ελέγχους στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες αλλά και τις βιομηχανίες παιδικών τροφών για περιορισμό της έκθεσης των βρεφών στο ΜΑΡ
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/5470
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή,ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευμαρτικών δικαιωμάτων.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Χριστοδού..[1].pdf62.42 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 20

31
Last Week
1
Last month
3
checked on Aug 21, 2017

Download(s) 50

6
checked on Aug 21, 2017

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.