Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/3559
Title: Φαινολικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες κρασιών παραγόμενω από τη γηγενή ποικιλία ξυνιστέρι
Authors: Καρανίκη, Πηνελόπη 
Keywords: Ξυνιστέρι;Λευκό κρασί
Advisor: Γκέκας, Βασίλης
Γούλας, Βλάσιος
Issue Date: 2014
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Source: PHENOLIC COMPOSITION AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF WHITE WINE FROM Vitis vinifera L. cv. XINISTERI
Abstract: Η ποικιλία Ξυνιστέρι είναι η κυριότερη λευκή γηγενής ποικιλία, που παράγει ανοιχτόχρωμους λευκούς οίνους. Η μοναδικότητά της ποικιλίας σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της την καθιστούν ελκσυστική για τους Κύπριους οινοποιούς. Γενικά, η περιεκτικότητα των λευκών οίνων σε πολυφαινόλες είναι σημαντικά χαμηλότερη από τους ερυθρούς οίνους. Τα φαινολικά συστατικά των λευκών κρασιών διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, στις μη φλαβονοειδείς φαινόλες (φαινολικά οξέα, στιλβένια και ρεσβερατρόλη) και στις φλαβονοειδείς φαινόλες (οι φλαβανόνες, φλαβονόλες, κατεχίνες, προανθοκυανίνες, ανθοκυανίνες, και τανίνες). Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της φαινολικής σύστασης και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των λευκών οίνων παραγόμενων από την Κυπριακή ποικιλία Ξυνιστέρι. Πιο αναλυτικά, καταγράφτηκαν οι χρωματικοί δείκτες, προσδιορίστηκαν και ταξινομήθηκαν τα φαινολικά συστατικά και εκτιμήθηκε η in vitro αντιοξειδωτική ικανότητα με τρεις δοκιμες (ABTS, DPPH, FRAP). Επιπρόσθετα, αν και η τεχνική της οινοποίησης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην φαινολική σύσταση του οίνου, επιχειρήθηκε η αναζήτηση κοινών χαρακτηριστικών των κρασιών που προέρχονται από την ίδια αμπελουργική ζώνη. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά και η αντιοξειδωτική ικανότητα των λευκών κρασιών παραγόμενα από την ποικιλία Ξυνιστέρι παρουσιάζουν υψηλή παραλλακτικότητα. Τα κρασιά αυτά περιέχουν σημαντικές ποσότητες φαινολικων συστατικών (275-688 mg γαλλικού οξέος/ L κρασιού). Η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα των οίνων με τη δοκιμή FRAP κυμαίνεται από 561 έως 1549 mg Trolox /L κρασιού. Όσον αφορά την ικανότητα δέσμευσης ελευθερών ριζών, η αντιοξειδωτική ικανότητα με τη δοκιμή DPPH κυμάνθηκε από 36-91% και με τη δοκιμή ABTS κυμαίνεται από 16 έως 92 % αντιοξειδωτική δράση. Συμπερασματικά, η αμπλεουργική ζώνη προέλευσης δεν φαίνεται να επηρεάζει την σύσταση των κρασιών ως προς την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και κατά συνέπεια την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Τέλος, η συγκέντρωση φαινολικών συστατικών στο Ξυνιστέρι είναι υψηλότερη από αντίστοιχα μονοποικιλιακά λευκά κρασιά, που παράγονται στον Ελλαδικό χώρο όπως η Μαλαγουζιά.
Description: Xynisteri is an indigenous white grape grown Cyprus which produces light white wines. Xynisteri grapes have attracted the interest of Cypriot wine-makers due to the uniqueness of the local variety and its specific characteristics. In general, white wines contain lower amounts of phenolic compounds than red wines. The phenolic compounds of white wines can be divided into two groups, non- flavonoid phenols (phenolic acids, stilbenes and resveratrol) and flavonoid phenols (flavanones , flavonols , catechins , proanthocyanines , anthocyanins , and tannins). The aim of the present study was to evaluate the phenolic content and the antioxidant properties of white wines produced by the local variety Xynisteri. Although the winemaking techniques are of great importance for wine phenolic composition, the differences in wines from different wine-producing areas were investigated. In this study, we determined the color parameter (density, hue) as well as we assessed and classified their phenolic content. In addition, the in vitro antioxidant capacity of wines were evaluated using three assays (ABTS, DPPH, FRAP). Results of this thesis demonstrated that the phenolic content and antioxidant potency of Xynisteri wines presented a great diversity. Xynisteri wines had a high phenolic content that ranged from 275 to 688 mg gallic acid/L wine. The total antioxidant activity as determined by FRAP method was 561 -1549 mg Trolox /L wine. Regarding to the radical scavenging activity, DPPH and ABTS activity was also 36-91% and 16-91%, respectively. Overall, the wine-producing area had no effect on the phenolic composition and antioxidant properties of Xynisteri wines. Finally, the amount of phenolic compounds of Xynisteri wines was higher than Malagousia white wines, that produced in Greece.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/3559
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Karanikki Pinelopi.pdf164.89 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 20

41
Last Week
2
Last month
2
checked on Nov 24, 2017

Download(s) 5

122
checked on Nov 24, 2017

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.