Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/3557
Title: Χαρακτηρισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας είκοσι οπωροκηπευτικών προϊόντων-βασικών συστατικών της κυπριακής διατροφής
Authors: Ιωάννου, Αντιγόνη 
Keywords: Κυπριακά οπωροκηπευτικά προϊόντα
FRAP
DPPH
Φωσφομολυβδενίου
Issue Date: 2014
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract: Στην εποχή μας παρατηρείται συνεχής αύξηση του ενδιαφέροντος για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία αποτελούν βασικά διατροφικά συστατικά και μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση και ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, χάρη στην παρουσία φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ποσοτικοποίησή τους σε διάφορα σημαντικά κυπριακά οπωροκηπευτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε φασματοφωτομετρική μέτρηση της σύστασης σε ολικά φαινολικά, ολικές ανθοκυανίνες, β-καροτένιο, ασκορβικό οξύ, καθώς και in vitro αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας των εκχυλισμάτων με τις μεθόδους FRAP, DPPH και φωσφομολυβδενίου. Ως πρώτη ύλη για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από το εδώδιμο μέρος είκοσι διαφορετικών ειδών φυτικού ιστού τα οποία λήφθηκαν από τοπικές αγορές. Πιο συγκεκριμένα, το φυτικό υλικό αποτελούνταν από εννιά είδη φρούτων και έντεκα λαχανικά. Η αντιοξειδωτική ικανότητα που προσδιορίστηκε με τις μεθόδους FRAP, DPPH και φωσφομολυβδενίου παρουσίασε ομοιόμορφη κατανομή, με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα να καταγράφεται στις πράσινες ελιές, την κάπαρη (καρπός, φύλλα και βλαστός ως ένα εδώδιμο μέρος) και τις κόκκινες πιπεριές. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά παρατηρήθηκε σε πράσινες ελιές, την κάπαρη, τις κόκκινες πιπεριές, ενώ ασκορβικό οξύ ανιχνεύθηκε σε μεγάλες ποσότητες στο μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη γκουάβα. Ακόμη, οι κόκκινες πιπεριές, η κάπαρη και ο κόλιανδρος παρουσίασαν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο. Επιπλέον, τα κεράσια, τα κόκκινα σταφύλια, τα κόκκινα μήλα και οι κόκκινες πιπεριές εμφάνισαν σημαντικά υψηλές ποσότητες ανθοκυανινών. Οι πράσινες ελιές, η κάπαρη και οι κόκκινες πιπεριές έδειξαν ότι διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυτοχημικών συστατικών και συγχρόνως υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν σε διατροφική εισήγηση, μέσω της οποίας προτείνεται η συχνότερη κατανάλωση πράσινων ελιών, κάπαρης και κόκκινων πιπεριών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών.
Description: Nowadays, a continuous growth of interest can be observed in the consumption of fruits and vegetables, which are essential nutritional components and can prevent the occurrence and development of chronic diseases, due to the presence of phytochemicals and antioxidants. The present study aims to detect and quantify them into various important Cypriot fruit and vegetable products. In particular, spectrophotometric measurement of the content of total phenolics, total anthocyanins, b-carotene and ascorbic acid was carried out, as well as an in vitro evaluation of the antioxidant capacity of the extracts with the methods of FRAP, DPPH and phosphomolybdenum assay. Samples of the edible part of twenty different types of plant products purchased from local markets were used as raw material for the study. More specifically, the plant material consisted of nine different types of fruits and eleven types of vegetables. The antioxidant capacity determined by the FRAP, DPPH and phosphomolybdenum methods, showed a uniform distribution, with the highest antioxidant capacity recorded in green olives, capers (fruit, leaves and shoot as one edible part) and red peppers. The highest content of total phenolic compounds was observed in green olives, capers, red peppers, while ascorbic acid was detected in large quantities in parsley, coriander and guava. Furthermore, red peppers, capers and coriander showed a high content of b-carotene. In addition, cherries, red grapes, red apples and red peppers showed significant amounts of anthocyanins. Green olives, capers and red peppers demonstrated high correlation levels between significant amounts of phytochemicals and high antioxidant capacity. These results lead to a potential nutritional recommendation, through which a more frequent consumption of green olives, capers and red peppers is recommended, with the ultimate goal being that of improving the health of consumers.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/jspui/handle/10488/3557
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abstract BSc Antigoni Ioannou 2014.pdf134.06 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 20

20
Last Week
2
Last month
checked on May 26, 2017

Download(s) 50

3
checked on May 26, 2017

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.