Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/11884
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΓούλας, Βλάσιος-
dc.contributor.authorΧατζησολωμού, Αντριανή-
dc.date.accessioned2018-07-11T10:14:27Z-
dc.date.available2018-07-11T10:14:27Z-
dc.date.issued2018-06-
dc.identifier.urihttp://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/11884-
dc.descriptionOver recent years, polyphenols have been widely studied due to their antioxidative properties, their abundance in human nutrition and their possible beneficial effect in preventing various chronic diseases such as cancer and cardiovascular diseases. However, for polyphenols to be beneficial on human health, they must be available at some grade in the target tissue and this fact depends greatly on their absorption in the intestine. Carob fruit is a rich natural reservoir of phenolic compounds and their presence has been linked with health-promoting properties of carob and its products. The present work studies the dynamic changes in the concentration of polyphenols in carob products including carob syrup, carob powder, carob fiber and methanolic carob extract during in vitro digestion. An in vitro digestion model which simulates the digestive functions of the mouth, stomach and small intestine was used. Results demonstrated no significant changes in the concentration of pure phenolic compounds after digestion in mouth; whereas the most important alterations in the concentration of pure phenolics were found after in vitro colonic digestion. Regarding to the phenolic compounds in carob products, a significant reduction of phenolic content was monitored after in vitro digestion. The higher stability of carob phenolics was found in carob powder among studied products, while phenolic compounds in carob extracts were less stable than in other carob products. The latter shows that the macronutrients in food matrixes paly significant role on the stability of phenolic compounds during digestion. Finally, positive effects have been observed in the antioxidative effect in carob powder, carob syrup and carob fiber after digestion under gastric conditions, whereas a noteworthy decrease of antioxidant activity in all carob products was found at the end of digestion. Overall, the present study describes for first time the stability of phenolic acids, flavonols and flavan-3-ols in carob products during digestion.en_US
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον από τους ερευνητές για τις πολυφαινόλες, λόγω της αναγνώρισης των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, της αφθονίας τους στην ανθρώπινη διατροφή, και του πιθανού ρόλου τους στην πρόληψη ποικίλων χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Ωστόσο, για να ασκήσουν την ευεργετική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία οι πολυφαινόλες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάποιο βαθμό στον ιστό-στόχο και αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την απορρόφησή τους στο έντερο. Ο καρπός της χαρουπιάς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και η παρουσία τους έχει συσχετισθεί με ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκαν οι δυναμικές μεταβολές στην συγκέντρωση των πολυφαινολών κατά την in vitro πέψης, που προσομοιώνει τις πεπτικές διεργασίες του στόματος, του στομάχου και του λεπτού εντέρου σε χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, φυτικές ίνες χαρουπιού και μεθανολικό εκχύλισμα χαρουπιού. Η μελέτη της επίδρασης των μεμονωμένων φαινολικών ενώσεων, που απαντώνται στα προϊόντα χαρουπιού έδειξαν ότι η πέψη στην στοματική κοιλότητα δεν είχε σημαντική επίδραση, ενώ η πέψη στο λεπτό έντερο επέφερε τις σημαντικότερες μεταβολές σε όλες τις ομάδες φαινολικών ενώσεων, που μελετήθηκαν. Όσον αφορά τα προϊόντα χαρουπιού, μετά το τέλος της in vitro πέψης, η περιεκτικότητα των πολυφαινολών σε όλα τα δείγματα μειώθηκε. Η υψηλότερη σταθερότητα των πολυφαινολών μετά το τέλος της in vitro πέψης βρέθηκε στο χαρουπάλευρο και η μικρότερη στο μεθανολικό εκχύλισμα. Γεγονός, που υποδεικνύει ότι τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων διαδραματίζουν ρόλο στην σταθερότητα των φαινολικών ενώσεων. Τέλος, παρατηρήθηκε θετική επίδραση στην αντιοξειδωτική ικανότητα του χαρουπάλευρου, του χαρουπόμελου και των φυτικών ινών χαρουπιού μετά την πέψη στο γαστρικό σωλήνα ενώ μετά το τέλος της πεπτικής διαδικασίας η αντιοξειδωτική δράση μειώθηκε σε όλα τα προϊόντα. Εν κατακλείδι, η παρούσα διατριβή περιγράφει για πρώτη φορά την σταθερότητα των φαινολικών οξέων, φλαβονολών και φλαβαν-3-ολών κατά τα στάδια της πέψης των τροφίμων, που προέρχονται από το χαρούπι.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτωνen_US
dc.subjectΠολυφαινόλεςen_US
dc.subjectΦαινολικά οξέαen_US
dc.subjectΦλαβονοειδήen_US
dc.subjectΧαρουπάλευροen_US
dc.subjectΧαρουπόμελοen_US
dc.subjectΦυτικές ίνες χαρουπιούen_US
dc.subjectΜεθανολικό εκχύλισμαen_US
dc.subjectΒιοδιαθεσιμότηταen_US
dc.subjectΑντιοξειδωτική ικανότηταen_US
dc.titleΜελέτη δυναμικών μεταβολών φαινολικών συστατικών και αντοξειδωτικής ικανότητας σε προϊόντα χαρουπιού με την χρήση in vitro συνθηκών πέψηςen_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2017-2018en_US
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ MSc Degree
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Περίληψη Χατζησολωμού.pdf128.36 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

Page view(s)

11
checked on Jul 21, 2018

Download(s) 50

1
checked on Jul 21, 2018

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.