Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/11884
Τίτλος: Μελέτη δυναμικών μεταβολών φαινολικών συστατικών και αντοξειδωτικής ικανότητας σε προϊόντα χαρουπιού με την χρήση in vitro συνθηκών πέψης
Συγγραφείς: Χατζησολωμού, Αντριανή 
Λέξεις-κλειδιά: Πολυφαινόλες;Φαινολικά οξέα;Φλαβονοειδή;Χαρουπάλευρο;Χαρουπόμελο;Φυτικές ίνες χαρουπιού;Μεθανολικό εκχύλισμα;Βιοδιαθεσιμότητα;Αντιοξειδωτική ικανότητα
Advisor: Γούλας, Βλάσιος
Ημερομηνία Έκδοσης: Ιού-2018
Εκδότης: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Περίληψη: Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον από τους ερευνητές για τις πολυφαινόλες, λόγω της αναγνώρισης των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, της αφθονίας τους στην ανθρώπινη διατροφή, και του πιθανού ρόλου τους στην πρόληψη ποικίλων χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Ωστόσο, για να ασκήσουν την ευεργετική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία οι πολυφαινόλες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάποιο βαθμό στον ιστό-στόχο και αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την απορρόφησή τους στο έντερο. Ο καρπός της χαρουπιάς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και η παρουσία τους έχει συσχετισθεί με ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκαν οι δυναμικές μεταβολές στην συγκέντρωση των πολυφαινολών κατά την in vitro πέψης, που προσομοιώνει τις πεπτικές διεργασίες του στόματος, του στομάχου και του λεπτού εντέρου σε χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, φυτικές ίνες χαρουπιού και μεθανολικό εκχύλισμα χαρουπιού. Η μελέτη της επίδρασης των μεμονωμένων φαινολικών ενώσεων, που απαντώνται στα προϊόντα χαρουπιού έδειξαν ότι η πέψη στην στοματική κοιλότητα δεν είχε σημαντική επίδραση, ενώ η πέψη στο λεπτό έντερο επέφερε τις σημαντικότερες μεταβολές σε όλες τις ομάδες φαινολικών ενώσεων, που μελετήθηκαν. Όσον αφορά τα προϊόντα χαρουπιού, μετά το τέλος της in vitro πέψης, η περιεκτικότητα των πολυφαινολών σε όλα τα δείγματα μειώθηκε. Η υψηλότερη σταθερότητα των πολυφαινολών μετά το τέλος της in vitro πέψης βρέθηκε στο χαρουπάλευρο και η μικρότερη στο μεθανολικό εκχύλισμα. Γεγονός, που υποδεικνύει ότι τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων διαδραματίζουν ρόλο στην σταθερότητα των φαινολικών ενώσεων. Τέλος, παρατηρήθηκε θετική επίδραση στην αντιοξειδωτική ικανότητα του χαρουπάλευρου, του χαρουπόμελου και των φυτικών ινών χαρουπιού μετά την πέψη στο γαστρικό σωλήνα ενώ μετά το τέλος της πεπτικής διαδικασίας η αντιοξειδωτική δράση μειώθηκε σε όλα τα προϊόντα. Εν κατακλείδι, η παρούσα διατριβή περιγράφει για πρώτη φορά την σταθερότητα των φαινολικών οξέων, φλαβονολών και φλαβαν-3-ολών κατά τα στάδια της πέψης των τροφίμων, που προέρχονται από το χαρούπι.
Description: Over recent years, polyphenols have been widely studied due to their antioxidative properties, their abundance in human nutrition and their possible beneficial effect in preventing various chronic diseases such as cancer and cardiovascular diseases. However, for polyphenols to be beneficial on human health, they must be available at some grade in the target tissue and this fact depends greatly on their absorption in the intestine. Carob fruit is a rich natural reservoir of phenolic compounds and their presence has been linked with health-promoting properties of carob and its products. The present work studies the dynamic changes in the concentration of polyphenols in carob products including carob syrup, carob powder, carob fiber and methanolic carob extract during in vitro digestion. An in vitro digestion model which simulates the digestive functions of the mouth, stomach and small intestine was used. Results demonstrated no significant changes in the concentration of pure phenolic compounds after digestion in mouth; whereas the most important alterations in the concentration of pure phenolics were found after in vitro colonic digestion. Regarding to the phenolic compounds in carob products, a significant reduction of phenolic content was monitored after in vitro digestion. The higher stability of carob phenolics was found in carob powder among studied products, while phenolic compounds in carob extracts were less stable than in other carob products. The latter shows that the macronutrients in food matrixes paly significant role on the stability of phenolic compounds during digestion. Finally, positive effects have been observed in the antioxidative effect in carob powder, carob syrup and carob fiber after digestion under gastric conditions, whereas a noteworthy decrease of antioxidant activity in all carob products was found at the end of digestion. Overall, the present study describes for first time the stability of phenolic acids, flavonols and flavan-3-ols in carob products during digestion.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/11884
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων
Type: MSc Thesis
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ MSc Degree

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Περίληψη Χατζησολωμού.pdf128.36 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

11
checked on 21 Ιουλ 2018

Download(s) 50

1
checked on 21 Ιουλ 2018

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα