Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/10756
Title: Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης και συνολικών φαινολικών συστατικών σε ερυθρούς οίνους Κυπριακών γηγενών και ξένων ποικιλιών
Authors: Τσιολάκκη, Αμαλία 
Keywords: Wine;Phenolic compounds;Antioxidant capacity;Varieties;DPPH;Folin - Ciocalteu
Advisor: Drouza, Chryssoula
Issue Date: May-2017
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract: This study investigated the antioxidant capacity and the quantification of total phenolic components in Cypriot wines of red indigenous and foreign varieties. Phenolic ingredients contribute to aroma, color and taste. Specifically, varieties of maratheftiko, Mavro, ofthalmo, and Cabernet Sauvingnon were examined. Antioxidant capacity was determined by the DPPH• method and the total phenolic components by the Folin - Ciocalteu method. The results obtained from this study were as following: The highest antioxidant capacity is recorded for the variety maratheftiko and the smallest one for the variety ofthalmo. In addition, the highest concentration of total phenolic components is found in maratheftiko and Cabernet Sauvingnon, while the lowest concentration is in Mavro and ofthalmo. The highest concentration of total phenolic components is not always the same as the highest antioxidant capacity. Attention is also given to the type of phenolic ingredients present in wines.
Description: Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα και η ποσοτικοποίηση των ολικών φαινολικών συστατικών σε κυπριακά κρασιά κόκκινων γηγενών και ξένων ποικιλιών. Τα φαινολικά συστατικά συμβάλουν στο άρωμα, το χρώμα και την γεύση των κρασιών. Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν οι ποικιλίες μαραθεύτικο, μαύρο, όφθαλμο και Cabernet Sauvingnon. Η αντιοξειδωτική ικανότητα προσδιορίστηκε με την μέθοδο DPPH• και τα ολικά φαινολικά συστατικά με την μέθοδο Folin – Ciocalteu. Τα αποτελέσματα που εξαχθήκαν από την έρευνα αυτή ήταν τα ακόλουθα: Την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα την έχει η ποικιλία μαραθεύτικο ενώ την μικρότερη η ποικιλία όφθαλμο. Επιπλέον την μεγαλύτερη συγκέντρωση ολικών φαινολικών συστατικών την έχει το μαραθεύτικο και το Cabernet Sauvingnon ενώ την χαμηλότερη συγκέντρωση την έχουν το μαύρο και το όφθαλμο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ολικών φαινολικών συστατικών δεν ταυτίζεται πάντα με την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των φαινολικών συστατικών που υπάρχουν στα κρασιά.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/10756
Rights: Απαγορέυεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή,ηλεκτρονική η άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Περίληψη-Αμαλία Τσιολάκκη.pdfAbstract226.02 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

40
Last Week
1
Last month
checked on Nov 14, 2018

Download(s) 50

12
checked on Nov 14, 2018

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.